Konfitura malinowa
cena: 9.00 zł/szt
Maliny mają o 50% wyższe właściwości antyutleniające niż truskawki, 3 razy większe niż kiwi. Zawierają antyutleniacz kwas elagowy zapobiegający uszkodzeniom membrany i innych struktur komórkowych. Z malin najczęściej produkuje się suplement diety zawierający ten kwas. Zawartość flawonoidów, innych antyutleniaczy w malinach jest również dobrze udokumentowana. Uważa się, że antocyjany zawarte w malinach ograniczają rozwój niektórych bakterii i grzybów. Zawierają kwas salicylowy, dzięki czemu były od wieków stosowane przy przeziębieniach jako środek napotny. Mają sporo miedzi. Zjedzenie 100 malin zaspakaja dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten mikroelement. Filiżanka malin (123 gramy) zaspakaja 62 % dziennego zapotrzebowania na mangan, 50% zapotrzebowania na wit. C, aż 33% zapotrzebowania na błonnik, 8% zapotrzebowania na kwas foliowy. |
![]() |
